Nieuwsbericht
Aanzet organiseerde VVE conferentie online

Aanzet organiseerde VVE conferentie online

06-11-2020
Op woensdagmiddag 4 november organiseerde Aanzet voor de vijfde keer de jaarlijkse VVE conferentie, voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten die in Vlaardingen werken met voor- en vroegschoolse educatie voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Het thema was Avontuurlijk buitenspelen. Dit jaar ging de VVE conferentie helemaal online.

Jacky Silos, wethouder zorg, jeugd en onderwijs van de gemeente Vlaardingen heette de deelnemers via een videoboodschap welkom. Zij vertelde waarom ze het belangrijk vindt om kinderen vrij te laten buitenspelen, de natuur te laten ontdekken en risico’s te laten nemen. De buitenruimte van kinderopvang en scholen in Vlaardingen wordt steeds groener en avontuurlijker, met volop ruimte voor kinderen om de natuur te ontdekken en avontuurlijk te spelen!

‘Wat er ook speelt in de wereld, laat het vooral de kinderen zijn’

Speltherapeut Marlies Greve van de Droomvogel vertelde waarom kinderen spelen en wat zij daarvan leren. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten kunnen het spel van kinderen structureren en met spelprikkels begeleiden. Ze dagen kinderen uit om samen avonturen te beleven, hun wereld te vergroten en om nieuwe vaardigheden aan te leren. Met materialen uit een themakist en met een Bewegingsversjes kunnen spelthema’s nog meer tot leven worden gebracht.

Na een korte energiebreak door yogadocent Nathalie van Nandita Body & Mindcentre, waren de deelnemers weer helemaal klaar was voor het vervolg.

Anneke Wijngaarden van het Jonge Kind Centrum deelde haar kennis over risicovol spelen. Vinden kinderen een spel ‘leuk spannend’? Dan kun je ‘actief’ kijken en bieden wat een kind nodig heeft om nieuwe vaardigheden aan te leren en iets moeilijks te laten lukken. Spelen is gevaarlijk als er een rechtstreekse dreiging is waar je geen invloed op hebt. Dan moet je ingrijpen. Herken je het verschil? Kinderen kunnen risico’s zelf vaak goed inschatten en zijn voorzichtiger dan je denkt. Ze zijn trots als iets dat spannend was, lukt! Anneke daagde de deelnemers uit: Lukt het om kinderen ruimte te geven om vrij te spelen, te ontdekken, te leren en hun grenzen te laten verleggen? Hoe betrek je kinderen, ouders en collega’s bij de afspraken en regels in de groep? Wat zijn Loose Parts en hoe kun je kinderen daarmee uitdagen om vrij te spelen?

In de chat werd volop en enthousiast door deelnemers gereageerd. Marlies en Anneke konden na afloop van hun presentatie de vragen die deelnemers via de chat hadden gesteld, live beantwoorden.

Aanzet gaat online!

“We kijken terug op een succesvolle online VVE conferentie!” vertelt Marry Broek, directeur van Aanzet. “In september dachten we nog dat we de VVE conferentie met de coronamaatregelen in de Stadsgehoorzaal live konden organiseren. Toen premier Rutte de gedeeltelijke lockdown aankondigde moesten we snel schakelen.
 
Aanzet organiseert sinds een aantal weken alle bijeenkomsten, trainingen en contacten met gezinnen online. Met de flexibiliteit van de sprekers en met de technische hulp van Pro Digitaal in Vlaardingen, konden we ook de VVE conferentie online laten doorgaan. Het was spannend en anders dan de voorgaande jaren, maar wij vonden het minstens zo leerzaam en inspirerend. Er keken 101 deelnemers live mee, uit Vlaardingen, maar ook van buiten de stads- en zelfs landgrenzen. Tijdens de presentaties werd door deelnemers actief en enthousiast gereageerd in de chat.

We weten dat in de coronatijd de kinderopvang en het onderwijs door uitval van collega’s soms met ‘kunst- en vliegwerk’ draaiende wordt gehouden. We sluiten ons aan bij de woorden van wethouder Jacky Silos, die namens de gemeente en alle ouders haar respect en dankbaarheid uitsprak voor alle professionals in opvang en onderwijs. We vertrouwen erop dat de pedagogisch medewerkers en leerkrachten met nieuwe inspiratie kinderen kunnen begeleiden bij avontuurlijk buitenspelen. Daar leren alle kinderen van!”

Wil je meer weten over avontuurlijk buitenspelen?

Bekijk de video’s over buitenspelen op de website OpgroeieninVlaardingen.nl

Bekijk de Boekfiets Bewegingsversjes

Aanzet organiseert de workshop Bewegingsversjes voor teams in kinderopvang en onderwijs. 

Stichting Aanzet
E: info@stichtingaanzet.nl
T: 010 - 23 22 111
KvK: 41134275
RSIN: 803881526

Postadres:
Postbus 298
3130 AG Vlaardingen

Bezoekadres:
Van Beethovensingel 126
3133 EA Vlaardingen

Menu

Samen op weg naar een mooie toekomst!
Onderwijskansen voor kinderen vergroten
Training voor professionals in onderwijs en opvang
Ouderbetrokkenheid, opvoedingsvaardigheden en onderwijsondersteunend gedrag bij ouders bevorderen
Samen op weg naar een mooie toekomst!
Samen op weg naar een mooie toekomst!
Samen op weg naar een mooie toekomst!
Samen op weg naar een mooie toekomst!
Samen op weg naar een mooie toekomst!