Pedagogisch medewerkers, leerkrachten, intern begeleiders, schooldirecties en managers kinderopvang
VVE conferentie

VVE-conferentie 'VVE... vertel je mee?'

Tijdens onze jaarlijkse VVE-conferentie op woensdagmiddag 6 november 2019 benadrukken we de kracht en het belang van verhalen vertellen voor jonge kinderen in de voor- en vroegschoolse educatie. Kinderboekenschrijver Hans Hagen geeft een lezing waarin hij ons zal enthousiasmeren en inspireren. Hans heeft meerdere bekroonde kinderboekenboeken geschreven en kan beeldend schrijven én vertellen.   

Je kunt deelnemen aan inspirerende workshops met praktische informatie over hoe je ‘verhalen vertellen’ kunt toepassen in voor- en vroegschoolse educatie.  Kortom, een middag met inspirerende sprekers en workshopleiders die ons de kracht van verhalen vertellen laten ervaren, aansprekende voorbeelden en volop inspiratie.

De VVE-conferentie vindt plaats in het Stadhuis, Markt 11 in Vlaardingen. Deelname is gratis!

Programma
14:00 uur Ontvangst

14.30 uur Welkom door Marry Broek, directeur Stichting Aanzet

14.40 uur Lezing door Hans Hagen, kinderboekenschrijver

15.45 uur Workshop naar keuze*:

  1. ‘De kracht van het verhaal’ door Hans Hagen
  2. ‘Speel het verhaal’ door Marlies Greve
  3. ‘De Boekfiets vertelt’ door Roel Pothoven
  4. ‘Beeldend vertellen’ door Ernst Weerstra
17:00 uur Afsluiting met drankje en hapje

Meld je aan
via onderstaande knop 'inschrijven'. Vermeld je naam en de organisatie en locatie waar je werkzaam bent en geef ook aan welke workshop je graag wilt volgen (*eerste en tweede voorkeur).

Workshop 1  Hans Hagen 'De kracht van het verhaal'
Een vrolijke, inspirerende workshop voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Over het schrijven, lezen en kiezen van jeugdboeken. Over het belang van voorlezen. Over de manier waarop verhalen worden geboren. Over waar de ideeën voor gedichten vandaan komen. En over de voor- en nadelen van het schrijven aan een boek. Maar vooral over de kracht van het verhaal.

Hans Hagen is sinds 1987 fulltime schrijver. Daarvoor werkte hij als leraar Nederlands en geschiedenis, bij een theatergroep en bij het kindertijdschrift Taptoe. Hij schreef tot nu toe 58 boeken, waarvan 12 met Monique Hagen. Hans werkte mee aan verschillende (school)radio- en televisieprogramma’s, onder andere aan Sesamstraat.
Hans kreeg een Gouden Griffel voor De dans van de drummers, zes Zilveren Griffels, en Verkocht werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en de Glazen Globe. In 2008 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk Vlammen.
Regelmatig bezoekt Hans scholen in binnen- en buitenland om workshops te geven, of om voorstellingen te spelen voor kinderen en ouders. Van 2017-2019 was hij samen met Monique Nederlands Kinderboekenambassadeur.

Workshop 2   Marlies Greve 'Droomvogel - Speel het verhaal'
Tijdens deze speelse en praktische workshop leren de deelnemers te werken met het Droomvogelspel ‘Speel het verhaal’. Met behulp van dit spel is het voor kinderen en volwassenen eenvoudig om zelf een sprookje te fantaseren. Nog mooier wordt het als daarna de rollen verdeeld worden en het verzonnen verhaal wordt gebruikt als spelplan. Hierdoor wordt het fantasiespel gestimuleerd. Tegen kostprijs (7,50 euro) kun je het vertelspel na afloop kopen, zodat je er de volgende dag al mee aan de slag kunt in je klas of groep.

Marlies Greve was werkzaam in het basisonderwijs en heeft zich gespecialiseerd in het jonge kind. Marlies werkt als speltherapeut, groepstherapeut en trainer. Ze is ervaren in het geven van spelbegeleiding en speltherapie,  trainingen en cursussen voor ouders en beroepsopvoeders. Daarnaast is Marlies theatermaker en sprookjesverteller. Zij treedt op in binnen- en buitenland.

Workshop 3   Roel Pothoven 'De Boekfiets vertelt'
De Boekfiets is een nieuw concept van Stichting Aanzet. Aanzet wil met de Boekfiets een aantrekkelijk en speels taalaanbod creëren waardoor kinderen en ouders plezier krijgen in (voor)lezen, luisteren en vertellen. De Boekfiets is een herkenbare bakfiets die is uitgerust met boeken, knuffels, spelletjes, tekenspullen en een geluidsinstallatie. Vrijwillige Boekfietsers rijden met de Boekfiets wekelijks uit naar scholen, peuterspeelzalen, kinderopvang, wijkcentra, bibliotheken, speeltuinen en parken waar zij binnen en buiten voorlezen bij De Boekfiets. De Boekfietsers lezen voor met behulp van een vertelkastje en doen taalspelletje met kinderen én ouders en maken soms muziek. Zo brengen we het (voor)leesplezier letterlijk naar kinderen en ouders toe.

Roel Pothoeven werkt sinds augustus 2018 als projectleider Boekfiets bij Stichting Aanzet. Samen met Eva Thier heeft hij de Boekfiets 'een gezicht' gegeven, niet alleen binnen Vlaardingen maar inmiddels ook daarbuiten. 

Workshop 4   Ernst Weerstra 'Beeldend vertellen'
Wat is er mooier dan een leerkracht of pedagogisch medewerker die verhalen vertelt? Elk kind vindt het heerlijk om ademloos naar een verhaal te luisteren, vooral als het goed verteld wordt. Je kunt je verhaal op jouw manier beeldend en speels vertellen, met gebruik van gebaren, beweging, mimiek, spelen met je stem en opbouwen van spanning. Met behulp van speelse werkvormen oefenen we vertelvaardigheden die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Ernst Weerstra studeerde in 1993 af aan de HKU faculteit Thearter en drama in Utrecht, volgde masterclasses verhalen vertellen en trainingen Speaking Circles en doet aan biodanza. Ernst is oprichter en artistiek leider van het Verteltheater. Hij speelde en regisseerde vertelvoorstellingen en coachte vertellers. Ernst: “In mijn workshops vind ik het mooi om te bereiken dat mensen hun eigen manier leren vinden om ontspannen, beelden, helder en met plezier en met eigen authenticiteit hun verhaal kunnen vertellen. Een goed verhaal is als een film in de verbeelding van je publiek!”

Adviseur

Ans de Haan

Stichting Aanzet
E: info@stichtingaanzet.nl
T: 010 - 23 22 111
KvK: 41134275

Postadres:
Postbus 298
3130 AG Vlaardingen

Bezoekadres:
Van Beethovensingel 126
3133 EA Vlaardingen

Menu

Samen op weg naar een mooie toekomst!
Onderwijskansen voor kinderen vergroten
Training voor professionals in onderwijs en opvang
Ouderbetrokkenheid, opvoedingsvaardigheden en onderwijsondersteunend gedrag bij ouders bevorderen
Samen op weg naar een mooie toekomst!
Samen op weg naar een mooie toekomst!
Samen op weg naar een mooie toekomst!
Samen op weg naar een mooie toekomst!
Samen op weg naar een mooie toekomst!