Skip navigation
Op woensdagmiddag 1 november 2023 organiseert Aanzet de jaarlijkse VVE conferentie over het thema

Taal in je lokaal!



Waarom doe je mee aan de VVE conferentie?

Je krijgt informatie en volop inspiratie. Je kunt jouw vragen stellen aan deskundigen. Deze kennis pas je toe in de voor- en vroegschoolse educatie in jouw groep of klas. 

Voor wie?

Voor professionals in opvang en onderwijs die zijn betrokken bij voor- en vroegschoolse educatie: pedagogisch medewerkers, leerkrachten, IKC- en schooldirecteuren en managers in de kinderopvang.

Kosten?

Deelname is gratis voor professionals in opvang en onderwijs in Vlaardingen.

Locatie

Oude Stadhuis, Markt 11 in Vlaardingen.

Workshops

1. Meertaligheid in de groep
Door Vivienne van Die, trainer Stichting Aanzet & Jennifer Timmer, taalspecialist Stichting Aanzet. 

Steeds meer kinderen groeien meertalig op. Kinderen in onze regio groeien op met één, twee of soms zelfs meerdere talen. Is dat een probleem of een kracht?

In deze workshop:
- Krijg je handvatten om meertaligheid en cultuur te omarmen en als kracht in te zetten.
- Ontvang je een tool waarmee je de diversiteit op jouw groep in kaart kunt brengen.
- Word je geïnspireerd om de huishoek en leeshoek aan te passen naar hoeken waarin meerdere talen en cultuur een plek hebben
- En zetten we de vertelkoffer/tafel in.

Doe je mee? Sizde katılıyormusunuz? Are you in?

2. Een rijke taalomgeving thuis, van bewustwording naar gedragsverandering
Door Kimberley Kornelisse, senior adviseur Stichting Aanzet.

Jonge kinderen leren praten van de volwassenen om hen heen. De taalontwikkeling is bepalend voor de verdere schoolloopbaan van kinderen. De manier waarop ouders met hun kind thuis praten en de taal stimuleren is van grote invloed. Bij sommige ouders is dit appeltje eitje. Er is veel interactie, ouders doen taalrijke spelletjes en activiteiten. Voor een andere ouder is dit minder vanzelfsprekend, kost het moeite of ouders hebben niet de kennis en het kunnen om thuis een taalrijke omgeving te bieden. In deze workshop hebben we het over van bewustwording naar gedragsverandering, naar inspiratie en meer taalaanbod thuis in het Nederlands of de moedertaal. We delen good practices n.a.v. bijv. ouderinloop activiteiten, de aanpak Thuis in Taal en het Peuterlab. 
 
3. Kijk, mijn letter! Creëren van een geletterde omgeving voor jonge kinderen
Door Susanne de Kruif, onderwijsadviseur, orthopedagoog en expert op het gebied van het jonge kind.

Susanne de Kruif neemt je in deze workshop mee in het creëren van een geletterde omgeving; een groep vol met verhalen en teksten, die jonge kinderen uitnodigt om te lezen en te schrijven. Met onderwerpen zoals: Welke dagelijkse activiteiten lokken lezen en schrijven van kinderen uit? Hoe kan je in het (rollen)spel de geletterde ontwikkeling stimuleren en welke activiteiten nodigen hiertoe nog meer uit? Wat zijn de fasen in ontluikende en beginnende geletterdheid en hoe geef je meer aandacht aan hun eigen 'tekstem'.

4. Help! Ik heb 'absolute beginners' op de groep!
Door Esmeralda Sweeris, trainer, coach en orthopedagoog bij Educatief Advies voor het Jonge Kind.

'Absolute beginners' zijn kinderen die de eerste woorden van het Nederlands nog niet begrijpen of gebruiken. ‘Absolute beginners’ leren eerst de ene taal en dan pas de volgende taal. De eerste taal is al voor een deel gevormd. Omdat 'absolute beginners' de eerste woorden van het Nederlands nog niet begrijpen of gebruiken is het belangrijk om te weten hoe je het beste taal kunt aanbieden. Maar hoe doe je dat? En hoe kun je dit op de Startblokken manier binnen je thema doen? In deze workshop ga je, na een korte theorie, meteen aan de slag met de praktijk. Je kunt het de volgende dag al toepassen op je eigen groep.

Aanmelden
Je kan je aanmelden voor de VVE conferentie door hier te klikken.

Wanneer

De VVE conferentie is op woensdag 1 november 2023. Aanmelden voor de conferentie kan door hier te klikken.
Hanneke van Gelder

Wil je meer weten?

Wil je meepraten, meedenken of samenwerken met Stichting Aanzet? Stuur dan een mail aan Hanneke van Gelder of bel ons.

Onze andere projecten

Volg ons op